شمالبرگ ShomalBarg.ir

تنفس ۱۷ روز هوای مطلوب در تهران طی تیرماه

تنفس ۱۷ روز هوای مطلوب در تهران طی تیرماه

به گزارش شمال برگ، بر مبنای اطلاعات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، طی تیرماه سالجاری کیفیت هوای تهران طی ۱۷ روز در شرایط قابل قبول و طی ۱۴ روز در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار داشت.



به گزارش شمال برگ به نقل از ایسنا بیشینه آلودگی هوای تهران طی ماه گذشته، ۱۵ تیرماه به ثبت رسید که در این روز غلظت آلاینده ازن به ۱۳۷ رسید. پایتخت نشینان طی چهار روز از تیرماه همزمان دو آلاینده را فراتر از میزان مجاز تنفس کردند، بگونه ای که طی ۱۰ تیرماه ذرات معلق کوچک تر از ۲.۵ میکرون و ذرات معلق کوچک تر از ۱۰ میکرون و در ایام ۱۴، ۱۵ و ۱۶ تیرماه آلاینده های ازن و ذرات معلق کوچک تر از ۲.۵ میکرون در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار گرفتند. افزایش همزمان غلظت دو یا چند آلاینده می تواند منجر به تشدید عوارض و مخاطرات بهداشتی بخصوص برای گروههای حساس جامعه شود.

طی تیرماه سال قبل هوای تهران ۱۲ روز قابل قبول و ۱۸ روز ناسالم برای گروههای حساس و یک روز ناسالم برای همه بود. ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون، ازن و ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون به ترتیب شاخص ترین آلاینده های هوای پایتخت بودند.

آلوده ترین هوای پایتخت طی این ماه اول تیرماه به ثبت رسید و آلاینده ازن با رسیدن به عدد ۱۵۴ در شرایط ناسالم برای همه قرار گرفت.

سال ۱۴۰۱ تهرانی ها هوای نامطلوب تری را تجربه کرده بودند، بگونه ای که میانگین کیفیت هوا دو روز در شرایط قابل قبول، ۲۵ روز در شرایط ناسالم برای گروههای حساس و سه روز در شرایط ناسالم برای همه بود. آلاینده شاخص هوای تیرماه سال ۱۴۰۱ ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون بود و هوای تهران ۲۰ روز با این آلاینده شاخص آلودگی هوا را تجربه نمود. ۱۶ روز آلاینده ازن و هفت روز ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون هوای تهران را آلوده کرد و در بعضی روزها بیشتر از یک آلاینده فراتر از حد مجاز قرار گرفتند.

کیفیت هوای تهران طی تیر ماه ۱۴۰۰، ۱۷ روز در شرایط قابل قبول، ۱۳ روز در شرایط ناسالم برای گروههای حساس و یک روز در شرایط ناسالم برای همه گروه ها قرار داشت و دراین میان آلاینده «ازن» ۱۰ روز و آلاینده ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون هم چهار روز هوای تهران را آلوده کردند.

آمار شرکت کنترل کیفیت هوای تهران نشان داده است تیر ماه سال ۹۹ هوای تهران ۱۱ روز در شرایط قابل قبول، ۱۹ روز در شرایط ناسالم برای گروههای حساس و یک روز در شرایط ناسالم برای همه گروه ها قرار داشت که آلاینده ازن ۱۹ روز و ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون یک روز هوای پایتخت را آلوده کرده بودند.

کیفیت هوای پایتخت طی تیر ماه ۹۸، ۱۸ روز قابل قبول، ۱۲ روز ناسالم برای گروههای حساس و یک روز ناسالم برای همه گروه ها گزارش شد و ازن تنها آلاینده ای بود که در این یک ماه هوای پایتخت را آلوده کرد.
از «ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون»و «ازن» چه می دانیم؟
بر اساس این گزارش از سال ۹۸ تا کنون ازن و ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون بیشتر از سایر آلاینده ها هوای تهران را طی بهار آلوده کرده اند.

ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون دارای قطر ۲.۵ میکرون و یا کمتر است که حدودا یک سی ام قطر موی انسان است و بعنوان ذرات ریز (fine) هم شناخته می شود. ترکیب شیمیایی ذرات بسته به محل، زمان و آب و هوا متفاوت می باشد و منابع انتشار آن شامل انواع فعالیتهای احتراقی (وسایل نقلیه موتوری، نیروگاهی، سوزاندن چوب، و غیره) و فرایندهای صنعتی خاص می شود. این ذرات هم به صورت مستقیم ساطع می شوند و هم به شکل آلاینده ثانویه در جو شکل می گیرند.

به طور کلی عمده ترین منابع انتشار ذرات معلق هم احتراق سوخت مانند سوزاندن زغال سنگ و چوب، خودرو های دیزلی فاقد فیلتر دوده، فرایندهای صنعتی و کشاورزی و انتشار از خودرو ها است. مطالعات علمی مختلف در رابطه با ذرات معلق نشان داده است که قرار گرفتن در معرض این آلاینده سبب بروز مشکلات زیادی می شود. مرگ زودرس در مبتلایان به بیماری های قلبی و ریوی، بروز حملات قلبی غیرکشنده، ضربات قلب نامرتب، مبتلا شدن به سرطان ریه، تشدید آسم، کاهش عملکرد ریه و افزایش علایم تنفسی مشکلاتی است که آلودگی هوا برای سلامت انسان بوجود می آورد.

بنا بر آخرین سیاهه انتشار شهر تهران، در تهران سالانه بیشتر از ۱۰ هزار تن ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون تولید می شود. مطالعات سال ۲۰۱۸ بانک جهانی هم نشان داده است که آلودگی هوا سالانه ۲.۶ میلیارد دلار به تهران خسارت وارد می نماید. این رقم برای کل کشور ۷ میلیارد دلار گزارش شده است.

بر اساس این گزارش ازن آلاینده ثانویه ای است که پیش سازهای آن VOC ها یا همان ترکیبات آلی فرار و ناکس هستند. این آلاینده ها با تابش شدید و مستقیم نور خورشید آلاینده ازن را تولید می کنند. از سویی دیگر میتوان اظهار داشت که به شکلی خودرو های دیزلی، موتورسیکلت های فرسوده و بخارات بنزین پیش سازهای ازن هستند همینطور استفاده از سوخت های غیر استاندارد در نیروگاه ها و پالایشگاه ها می تواند در افزایش غلظت ازن نقش داشته باشد.

علاوه بر این آلاینده ازن سبب کاهش عملکرد ریه و افزایش علایم تنفسی مانند سرفه، تنگی نفس، تشدید آسم و سایر بیماری های ریوی می شود. ازن در مرگ ومیر زودرس هم اثرگذار است.
اعداد شاخص کیفیت هوا چه می گویند؟
شاخص کیفیت هوا (AQI) به پنج دسته اصلی تقسیم بندی می شود. بر طبق این تقسیم بندی از عدد صفر تا ۵۰ هوا پاک، از ۵۱ تا ۱۰۰ هوا قابل قبول یا متوسط، از ۱۰۱ تا ۱۵۰ هوا ناسالم برای گروههای حساس، از ۱۵۱ تا ۲۰۰ هوا ناسالم برای همه گروه ها، از ۲۰۱ تا ۳۰۰ هوا بسیار ناسالم و از ۳۰۱ تا ۵۰۰ شرایط کیفی هوا خطرآفرین است.




1403/05/01
13:32:10
5.0 / 5
381
تگهای خبر: استاندارد , تولید , خودرو , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
شمال برگ shomalbarg