شمالبرگ ShomalBarg.ir
شمال برگ گزارش می دهد؛

شایدها و بایدهای احیای تالاب بی رمق انزلی

شایدها و بایدهای احیای تالاب بی رمق انزلی

به گزارش شمال برگ، از گیلان این روزها چشمان بی رمق و رو به خاموشی تالاب زیبای انزلی به تصمیمات و اقدام مسئولینی دوخته شده و سوسو می زند که گویی هنوز اندر خم بایدها و شایدها و بروکراسی اداری برای احیای این بی رمق حیات بخش چانه می زنند.


تالاب بین المللی انزلی بعنوان نگینی زیبا نه فقط در استان گیلان بلکه در سطح کشور می درخشد و این مادر زیبای طبیعت علاوه بر این که مامن انواع ماهی ها و پرندگان بومی و مهاجر است در دامان خود گیاهان مختلف و زیبایی را هم دارد.
این تالاب از دیرباز بعنوان محلی برای کسب درآمد و ارتزاق جوامع محلی محسوب می شد و امروزه هم گذران زندگی بخشی از شهروندان انزلی در گرو حیات تالاب است ولی مدت هاست زخمه های زیاده خواهی و بی توجهی انسان بر پیکره تالاب انزلی بیشتر شده و این زیبای مهربان زیر بار رسوب، فاضلاب، کمتر شدن ارتباطش با دریا، کم آب شدن و حتی خشک شدن رودخانه هایش کم کم در خود فرو می رود.
هجوم یکباره سنبل آبی، این زیبای بی رحم زخمی بر زخم های علاج نشده پیشین بود و علیرغم حال و روز ناخوش تالاب همچنان زیاده خواهی ها و بهره برداری بی رویه از آب تالاب از جانب شهروندان برای مصارف کشاورزی ادامه دارد و این سو هم برخی مسئولین هچنان درگیر و بند شایدها و بایدها برای احیای تالاب بین المللی انزلی هستند.

بی عملی؛ بلای جان تالاب انزلی
محمد پورخوش سعادت، فرماندار شهرستان بندر انزلی در جلسه هماهنگی احیای تالاب انزلی که در سالن اجتماعات فرمانداری این شهرستان برگزار شد، اظهار نمود: آن چیزی که بعنوان کارشناس حوزه سیاسی و اداری می بینم اینست که مشکلات تالاب انزلی دغدغه رسانه ای و افکار عمومی است و در حوزه اداری و اجرایی کمتر دغدغه وجود دارد که این مسئله نگران کننده است.
وی ضمن اشاره به این که همه می گویند با خشک شدن و وضعیت کنونی تالاب مشکل دارند و نگران آن هستند ولی اقدام عملی در این خصوص صورت نمی گیرد، اضافه کرد: باید یک برآیند مشخص از وضعیت تالاب انزلی در شهرستان داشته باشیم که قابل عرضه باشد.
پورخوش سعادت با انتقاد از این که خیلی از کارشناسان یک سری نظریات فانتزی در مورد خودپالایی تالاب طرح می کنند، اظهار داشت: امیدوارم دیگر بحث خودپالایی مطرح نشود. اگر تالاب لایروبی و رسوب زدایی نشود تبدیل به زمین فوتبال می شود که هم اکنون این اتفاق در بعضی از مناطق تالاب رخ داده و اگر دیر بجنبیم انزلی تبدیل به یک شهر سوخته خواهد شد.
فرماندار شهرستان بندر انزلی با اشاره به اینکه سازمان حفاظت محیط زیست استراتژی ندارد و سلبی عمل می کند، افزود: باید راهکارهای احیای تالاب عرضه شود.
پورخوش سعادت ضمن اشاره به این که تالاب احتیاج به بودجه ندارد و حتی میتوان خرج استان گیلان را از راه آن تأمین کرد، اظهار داشت: این اتفاق از زمینه های مختلف همچون از راه مدیریت رسوب در حوزه مثال مصالح ساختمانی همینطور استحصال مواد معدنی و سایر موارد امکان پذیر است ولی ما گرفتار بی عملی و ترس شده ایم و مدیران دست روی دست گذاشته اند.
فرماندار شهرستان بندر انزلی تصریح کرد: از سال ۶۲ بحث مطالعه در حوزه این تالاب مطرح شده و در گذشته هر موضوعی که لازم بود مورد مطالعه قرار گرفته هم اکنون وقت عمل است ولی گرفتار بی عملی هستیم.
وی با تکیه بر این که در مورد موج شکن انزلی باید به نتیجه برسیم، خاطرنشان کرد: در این مورد محیط زیست، منابع طبیعی و سازمان بنادر دارای مسئولیت مستقیم هستند و هیچ کس نمی تواند مسئولیت خودش را بر گردن دیگری بیندازد و باید این خواسته استاندار بزودی اجرایی و عملیاتی شود.

افزایش نرخ رسوب گذاری در تالاب انزلی
مسلم امانی، مدیرکل زمین شناسی و اکتشافات معدنی استان گیلان هم اظهار نمود: بخش مدیریت زمین شناسی دریایی سازمان زمین شناسی کشور تحت مجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت با هدف مطالعات پهنه های آبی و سواحل تشکیل شده که الان یکی از از دفاتر این مجموعه در شهرستان بندرانزلی واقع در استان گیلان است.
وی ضمن اشاره به این که نرخ رسوب گذاری در تالاب انزلی از سال ۹۲ تابحال بالا رفته، اضافه کرد: بر مبنای وظیفه مصوب شده در کمیته احیای تالاب انجام یک گزارش ژئوشیمی رسوبی همینطور یک گزارش رسوب شناسی در تالاب انجام شده و در همین رابطه مطالعات مختلفی انجام شده است.
امانی با اشاره به اینکه مطالعه نوسانات سطح آب در ورودی های تالاب، اندازه گیری منظم دبی لحظه ای، تعیین غلظت مواد رسوبی و دانه بندی، بررسی دوره خشکسالی و ترسالی، تعیین سهم بار آورده هر کدام از ورودی های تالاب با نقشه و راهکارهای لازم برای کنترل میزان آورده با رسوب تالاب همچون این مطالعات است، اظهار داشت: میزان آورده با رسوب تالاب انزلی در برنامه سازمان زمین شناسی است که می تواند بخشی از نیازهای مطالعات پژوهشی هفت ساله برنامه محیط زیست در کمیته احیای تالاب انزلی را برطرف کند.
وی ضمن اشاره به این که وظیفه ما اینست که مطالعات انجام شده در بخش در رابطه با تالاب ها را در اختیار دستگاههای اجرایی قرار دهیم، خاطرنشان کرد: یکی از اشکالات در بخش احیای تالاب انزلی با وجود این که کارهای پژوهشی و عرضه راهکار شده در بخش قانونی هیچ دستگاه اجرایی را ملزم به استفاده از داده های ساخته شده نکرده است.
مدیرکل زمین شناسی استان گیلان تصریح کرد: وقتی داده تولید می شود کسی از راهکار ها و نتیجه گیری آن استفاده نمی کند تحقیقات انجام شده کتابخانه ای می شود و یا در سیستم باقی می ماند.
وی ضمن اشاره به این که در ارتباط با احیای تالاب باید دو گروه به صورت مشخص فعالیتهای پژوهشی مطالعاتی و اجرایی را بر عهده بگیرند، تصریح کرد: وظایف سازمان مطالعات ژئوشیمی رسوبی هست که توزیع پراکندگی عناصر موجود در تالاب را شناسایی می کند که با تهیه اطلس، توزیع پراکندگی عنصرها، عنصرهایی که ارزش اقتصادی دارند یا آلوده کننده محیط تالابی و رودخانه ها هستند و فعالیت اجرایی هم توسط مدیران حاکمیتی تصمیم گیری و برنامه ریزی شود.
مدیرکل زمین شناسی استان گیلان با تکیه بر این که با ایجاد بندهای آبخیزداری میتوان مانع از ورود رسوب به تالاب شد، اظهار داشت: بعد از مطالعات انجام شده مشخص شد عموما جنس رسوبات، ژئوشیمی رسوبی و نهشته های سطحی چیست و بیشتر آورده از بالادست کدام رودخانه است میتوان پیشنهاد کرد که این رسوبات، در ابتدا با هماهنگی سازمان متولی و مجوزهای صادر شده در بحث تأمین مصالح ساختمانی در استان از رسوبات ورودی رودخانه های منتهی به تالاب برداشت شود.
وی ادامه داد: با عنایت به آورده های رسوبی که بیشتر از رودخانه های غرب گیلان هستند و وارد تالاب می شوند با عنایت به وضعیت زمین شناسی منطقه غرب استان از عنصرهای فلزی بعنوان اندیس معدنی بعنوان رسوبات پلاسری یا همان کانی سنگین معرفی می شود که میتوان با آنالیز کردن از رسوبات، به عنصرهای با ارزش همچون تیتان دست یافت که می تواند ارزش اقتصادی خوبی داشته باشد به شرط این که مثل سایر دنیا در استخراج و فرآوری آن از دانش روز و متخصصین ملی و بین المللی استفاده گردد تا صدمه ای در حفظ محیط زیست و سایر موضوعات مشکلی پیش نیاید.
امانی خاطرنشان کرد: با عنایت به این که حدود ۱۲ سال از احیای تالاب انزلی می گذرد و همچنان مشکلات مختلفی در امر وجود دارد میتوان با قدری فرصت بیشتر ولی با دانش کامل شامل تشکیل دو گروه پژوهشی و گروه اجرایی که از نتیجه و راهکارهای کمیته پژوهشی به صورت مصوبه به گروه اجرایی و دستگاههای نظارتی ارسال شود تا متولیان امر اجرا برپایه مصوبه پژوهشی مبادرت به عمل کنند و اگر برپایه نظر پژوهشی انجام نگردید توسط دستگاههای نظارتی از متولیان امر در جهت اجرا نکردن پی گیری شود.

ورود ۶۷۰ هزار تن رسوب از دو روخانه منتهی به تالاب انزلی
تورج صادقی، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان هم در ادامه، ضمن اشاره به این که تالاب انزلی مجموعه ای از مشکلات داخلی و خارجی دارد، اظهار نمود: بر همین مبنا سازمان حفاظت محیط زیست با همکاری سایر دستگاههای متولی و ذیل کمیته احیای تالاب انزلی یک برنامه هفت ساله تدوین کرده و در آن راه هایی که میتوان به تالاب کمک کرد آورده شده همینطور وظایفی برای تمام دستگاه ها تعیین کرده است.
وی با تکیه بر این که سازمان محیط زیست در جهت اجرای وظایف این کمیته طی دو سال گذشته نزدیک به ۳۰ میلیارد تومان در تالاب هزینه کرده، اظهار داشت: وقتی این برنامه ها تعیین و ابلاغ گردید حتی پیشبینی اعتبارات هم صورت گرفت.
معاون محیط زیست گیلان ضمن اشاره به این که در بخش هایی از وظایف در مورد تالاب عقب هستیم، اضافه کرد: هم اکنون تالاب به سمت یوتروف می رود که یکی از علل اصلی آن ورود فاضلاب است و در تمام شهرستان هایی که فاضلاب آنها وارد تالاب می شود از برنامه عقب هستیم.
صادقی با اشاره به اینکه رسوب یکی از دغدغه های تالاب است، خاطرنشان کرد: عمده مشکل ما در تالاب انزلی مسائل خارج از تالاب است و تا آن مشکلات حل نشود هر کاری داخل تالاب انجام دهیم به نتیجه نخواهد رسید.
وی تصریح کرد: به تتهایی دو رودخانه از رودخانه هایی که وارد تالاب انزلی می شود سالانه ۶۷۰ هزار تن رسوب وارد تالاب می کند.

رشد شدید گیاهان، افزایش رسوب و فاضلاب
همینطور در این نشست محمد صیاد بورانی، رئیس پژوهشکده آبزی پروری کشور با اشاره به اینکه تالاب انزلی مامن اصلی ماهیانی همچون سفید، سیف، سوف و سایر گروههای ماهیان است، اظهار نمود: هم اکنون مشکلات مختلفی در تالاب داریم.
وی با تکیه بر این که افزایش رسوبات، افزایش فاضلاب همینطور رشد شدید گیاهان سه مشکل اصلی تالاب انزلی است، اضافه کرد: در وهله اول برای رسوبات باید چاره ای اساسی اندیشیده شود.
صیاد بورانی خاطرنشان کرد: نه تنها از ظرفیت استان بلکه باید از ظرفیت کل کشور برای رسوب برداری استفاده گردد چونکه اگر به همین منوال پیش برود بخش غربی و مرکزی تالاب در آینده نزدیک خشک خواهد شد و این مناطق را از دست خواهیم داد.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون عمق تالاب در منطقه غرب به ۸۰ سانتی متر هم رسیده، خاطرنشان کرد: با عنایت به این شرایط هنوز هم در فصل تابستان شاهد برداشت آب برای کشاورزی هستیم.
رئیس پژوهشکده آبزی پروری کشور با تکیه بر این که باید ورودی های آب به تالاب را تقویت نماییم همینطور رسوب برداری را باید با جدیت دنبال نماییم، اظهار داشت: پس از رسوب برداری و افزایش عمق تالاب باید به سمت جمع آوری گیاهان به خصوص سنبل آبی برویم.
وی با اشاره به اینکه سنبل آبی ابتدا به صورت تزیینی به تالاب عینک وارد شد و در آنجا گسترش و انتشار پیدا کرد، اضافه کرد: این گیاه در عرض شش تا ۱۸ روز توانایی دو برابر شدن را در محیط آبی دارد ضمن این که روزی تا دو دهم سانتی متر حجم آب را کم می کند.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه علاوه بر سنبل آبی، نیلوفر آبی هم در بعضی مناطق تالاب انزلی رشد کرده، اظهار داشت: چونکه حجم آب کم شده و ورودی فاضلاب را داریم گیاه مواد بیوژن را گرفته و رشد می کند.
صیاد بورانی خاطرنشان کرد: قبلا شوری آب را تا اواسط آبکنار داشتیم حتی تا چهار ppt هم می رسید ولی طی سالهای اخیر اصلا نفوذ آب دریا را در تالاب نداریم که یکی از علل اصلی آن کاهش سطح آب دریای خزر است.




منبع:

1401/05/21
15:09:50
5.0 / 5
561
تگهای خبر: اقتصادی , بندر انزلی , تولید , حفاظ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
شمال برگ shomalbarg