شمالبرگ ShomalBarg.ir

ثبت پراکنش جدیدی از یک سوسمار در جزیره ایرانی خلیج فارس

ثبت پراکنش جدیدی از یک سوسمار در جزیره ایرانی خلیج فارس

شمال برگ: شمال برگ: یک پژوهشگر ایرانی موفق به ثبت پراکنش جدیدی از یکی از زیرگونه های سوسمار خاردم مصری در جزیره تنب بزرگ در خلیج فارس شد.


به گزارش شمال برگ به نقل از ایسنا، حمزه اورعی، عضو هیئت علمی دانشگاه شهرکرد در پژوهشی جدید که در جزیرهه تنب بزرگ در خلیج فارس انجام داده، موفق به ثبت پراکنش جدیدی از یکی از زیرگونه های «سوسمار خاردم مصری» در این جزیره شده است.
این زیرگونه، سوسمار خاردم مصری لِپتینی (با نام علمی Uromastyx aegyptia leptieni) نام دارد که پیش از این در کشورهای جنوب خلیج فارس گزارش شده بود. پیش از این در جزیره های هنگام و خارک هم مشاهده این زیرگونه گزارش شده بود، اما در رابطه با این گزارش ها، مطالعات دقیق تاکسونومیک (رده بندی) انجام نشده و به دقت نمی دانیم که از کدام زیرگونهه خاردم مصری هستند.


اورعی در رابطه با این پژوهش اظهار داشت: نه تنها تنب بزرگ، بلکه تمام جزایر ایرانی خلیج فارس از نظر خزنده شناسی بسیار با اهمیت هستند، اما متأسفانه در این سال ها کمتر مطالعاتی در رابطه با خزندگان این جزایر انجام شده است.
این خزنده شناس در رابطه با جمعیت این زیرگونه در جزیره تنب بزرگ اظهار داشت: جمعیت بسیار مناسبی از این زیرگونه در جزیره تنب بزرگ وجود دارد که ما را شگفت زده کرد. به نظر می آید کاربری نظامی بخشی از جزیره، به حفظ پایداری این زیرگونه در جزیره کمک کرده است.
گونه خاردم مصری بر مبنای اطلاعات لیست سرخ اتحادیه جهانی محافظت از طبیعت (IUCN) در وضعیت «آسیب پذیر» (VU) طبقه بندی شده است و همچون تهدیدهای مهم آن، تخریب زیستگاه به علت توسعه ساخت وساز در زیستگاه های ویژه این خزنده و در بعضی مناطق هم برداشت از جمعیت آن برای خوراک انسان است.


اورعی در رابطه با این تهدیدها اظهار داشت: زیستگاه این زیرگونه شرایطی خاص مانند زمینهای سیلتی و دارای شن ریزه است و ساخت وساز در این زیستگاه ها می تواند به جمعیت خاردم مصری صدمه وارد کند. اما در مورد تغذیه انسان از این خزنده، گزارش های زیادی از مصرف گوشت گونه های مختلف سوسمار خاردم در شمال آفریقا و کشورهای عربی وجود دارد. در مقاله ای که در سال ۲۰۱۴ به چاپ رسیده است، شواهدی دیرینه شناسی مبتنی از مصرف خوراکی این سوسمار در عربستان گزارش شده است. اما نه در منابع علمی و نه در گفتگو با مردم محلی در رابطه با مصرف خوراکی آن در ایران به مطلبی برنخورده ام.
وی افزود: در مورد جزیره تنب بزرگ با عنایت به کاربری نظامی آن و تردد بسیار محدود به این جزیره، به نظر می آید که جمعیتی پایدار از این گونه با زیستگاهی بسیار امن داشته باشیم.
سوسمارها در این مناطق لانه هایی عمیق حفر می کنند که برای فرار از تهدیدات استفاده می شود.
اورعی همینطور اظهار داشت: این اولین گام برای شناسایی تنوع خزندگان جزیره تنب بزرگ بود و بعد از آن باید به مطالعه سایر خزندگان جزیره و اجرای برنامه حفاظتی با همکاری دستگاههای ذی ربط پرداخت.


مقاله این پژوهش در مجله Iranian Journal of Animal biosystematics (وابسته با دانشگاه فردوسی مشهد) انتشار یافته است.



منبع:

1403/08/07
10:46:15
5.0 / 5
199
تگهای خبر: حفاظ , زمین , شمال
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
شمال برگ shomalbarg