شمالبرگ ShomalBarg.ir
آتش در كمین جنگل های مازندران؛

جنگل های شمال و زاگرس بیابانی می شوند؟

جنگل های شمال و زاگرس بیابانی می شوند؟

شمال برگ: مازندران خیلی از كارشناسان معتقدند تا بیابانی شدن زاگرس، راهی نمانده است، زاگرسی كه جنبه معیشتی دارد و خیلی از مردم، زندگی خودرا به آن مدیون اند. از سویی دیگر، جنگل های كشور منتظر یك جرقه هستند، مستعد آتش سوزی و كافی است یك خطای سهوی صورت گیرد و آن زمان است كه دیگر، كنترل آتش سوزی دشوار می شود و هزاران هكتار نعمت خدادادی از بین می رود و در این میان مازندران نیز بی نصیب نخواهند ماند.



جنگل های زاگرسی ایران با وسعت 6 میلیون هکتار، 40 درصد جنگل های کشور را می سازند و از مهم ترین منابع تامین آب شیرین هستند طوری که ۴۰ درصد آب شیرین ایران توسط جنگل های زاگرسی تامین می شود و درختان قد کشیده در این حوزه، آب قابل توجهی از بارش ها را به دل زمین هدایت می کنند اما تعدد آتش سوزی ها در این حوزه جنگلی طی سال های اخیر افزایش داشته و جنگل های زاگرسی را به بیابان شدن نزدیک می کند.


هادی کیادلیری دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور در گفت و گو با ایسنا به این نکته نیز اشاره می کند که شمارش معکوس تا مرگ جنگل های هیرکانی آغازشده است، وی آگهی می دهد، جنگل های شمال ایران در وضعیت بحرانی قرارگرفته اند و فرصت کوتاهی برای نجات آنها داریم.




وی با اشاره به اینکه به لحاظ طبیعی جنگل های ایران مستعد آتش سوزی شده است، اظهار نمود: بعنوان مثال در زاگرس ما بیشتر جنگل های تنک داریم که به مرتع تبدیل گشته اند، انبوه گونه های علفی به خاطر تنک بودن، دست کاری انسان ها و بارندگی های زیاد در آن علف رشد بیشتر کرده و با یک آفتاب سریع خشک می شود و مستعد آتش سوزی است.
عضو هیئت علمی واحد علوم و تحقیقات تهران اشاره کرد: از طرفی دیگر تغییرات اقلیمی موجب کمتر شدن رطوبت، بارندگی کم و در نهایت هوای گرمتر شده که باز هم مستعد خشک شدن و آتش سوزی خواهد بود.


این دکترای جنگل داری اشاره کرد: ۹۰ درصد آتش سوزی ها در جنگل های کشور ما بر طبق آمار مراکز جنگل داری منشاء انسانی دارد که آگاهانه یا غیر آگاهانه موجب آتش سوزی می شوند.


کیادلیری اظهار داشت: بطور مثال کشاورز قسمتی از زمین های خودرا که شامل درختان بلوط می شود، آتش زده تا زمین را گسترده کند برای کشت گندم یا توریست برای تفریح به جنگل رفته و آتش روشن می کند، هنگام برگشت با خاموش نکردن آن، آتش زیر خاکستر می ماند که با وزش یک باد منطقه آتش می گیرد.


وی افزود: رها کردن پسماندهایی مانند شیشه که با برخورد آفتاب مانند ذره بین عمل می کند، امکان آتش سوزی را در آن سطح از جنگل بیشتر خواهدنمود.


دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور اضافه کرد: اگر ۹۰ درصد این آتش سوزی ها منشاء انسانی داشته باشد، باید بررسی شود که ۹۰ درصد این انگیزه ها چیست، باید انگیزه ها شناخته شود چونکه فقط با فرهنگ سازی این مشکل رفع نمی گردد.


این دکترای جنگل داری اظهار داشت: آموزش مردم در بعضی موارد به انجام ندادن کاری سهوی کمک می نماید اما در بخش دیگر خصوصاً در زاگرس که جنگل های معیشتی دارد، وضع مردم در حاشیه نشینی جنگل ها خوب نیست و وابسته به این منابع هستند.


عضو هیئت علمی واحد علوم و تحقیقات تهران اظهار نمود: شناخت انگیزه ها و پاسخ دادن به آنها می تواند جایگزین فرهنگ سازی ها شود چونکه هستند انسان هایی که با سهل انگاری موجب آتش سوزی می شوند و این درصد کم افراد در جامعه می توانند فاجعه به بار بیاورند.


کیادلیری اشاره کرد: در این چنین مواقعی که جنگل ها درگیر اینگونه آتش سوزی ها با این شدت شدند، باید آمادگی کامل داشته باشیم.


وی با اعلان اینکه سطح منابع طبیعی از بین نمی رود اما اکوسیستم ها اساسا از بین خواهد رفت، اضافه کرد: آتش سوزی ها در دهه اخیر باتوجه به خشکی ها و تغییرات اقلیمی اخیر دو تا سه برابر بیشتر شده است.




دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور تصریح کرد: ما در گذشته آتش سوزی داشتیم اما شدت آن به اندازه امروز نبود که شامل از بین رفتن زیستگاه ها شود بخصوص در زاگرس که به سبب تخریب زیاد از گذشته، گونه حیوانات در آن از بین رفته و آخرین عناصر این زیستگاه ها که گونه های علفی و درختان هستند، این گونه در حال از دست دادن باشیم.

کیادلیری افزود: حدود سال ۸۸ در مصاحبه ای اعلام کردم که زاگرس در آینده ای نزدیک بیابانی می شود و جنگل های شمال کشور این شرایط را پیدا خواهند کرد که امروز شاهد این چرخش به خاطر آشفتگی های به وجود آمده در اکوسیستم های غیر طبیعی هستیم چونکه اگر طبیعی باشد خود طبیعت آنرا ترمیم خواهدنمود.


وی اشاره کرد: مراکز جنگل ها تلاش خودرا برای حفظ سطح این منابع طبیعی می کند، همان چیزی که این روزها شاهد آن هستیم که با شاخه بلوط و شاخه بادام و با همکاری مردم مشغول خاموش کردن آتش ها هستند.


دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور با اشاره به اینکه ۸۳ درصد کشور منابع طبیعی است، اظهار داشت: انتظار داریم که سازمان جنگل ها برای حفظ آن تلاش کند در صورتیکه بزرگترین مشکلات به وزارتخانه کشاورزی بر می گردد چونکه ما بحث کشاورزی و دو برابر شدن دامداری ها را داریم که در سطح مناطق زاگرس در حال اتفاق بوده یعنی خود وزارتخانه کشاورزی در حال نابودی منابع طبیعی است.


کیادلیری افزود: در شمال کشور اگر جلوی آن گرفته نشود به تمامی عرصه های منابع طبیعی تجاوز خواهد شد.


این دکترای جنگل داری اشاره کرد: باید سازمان جنگل داری سطحش ارتقا یافته و در سطح یک وزارتخانه اقدام نماید چونکه اگر آتش سوزی در جنگل ها رخ دهد کسی سراغ وزارت کشاورزی را نمی گیرد.


وی بیان کرد: وقتی وزارت کشاورزی تاکید بر کشت در اراضی شیب دار دارد یعنی کشت در منابع طبیعی و در نهایت نابودی آن که اتفاق می افتد.


دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور تصریح کرد: کشوری پایدار می ماند که منابع طبیعی آن حفظ شود، در واقع منابع طبیعی امنیت حیاتی و ملی کشور است چونکه زاگرسی که امروز در حال نابودی است، ۴۰ درصد آب شیرین را تامین می کند.





منبع:

1399/03/17
14:35:45
5.0 / 5
2905
تگهای خبر: پسماند , زمین , شمال , شمال ایران
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۵
شمال برگ shomalbarg