شمالبرگ ShomalBarg.ir

انتقال گران قیمت آب خزر!

انتقال گران قیمت آب خزر!

به گزارش شمال برگ عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران اظهار داشت: با گذشت بیشتر از 50 سال از طرح انتقال آب در دنیا و كسب تجربه از چنین طرح هایی نشان داده است كه چنین پروژه هایی بسیار پرهزینه و یكی از گران ترین شیوه های مقابله با كم آبی است.


محمود شارع پور در گفت وگو با ایسنا با اشاره به این كه طرح انتقال آب مبحث جدیدی نیست، وجود هزینه های سنگین اجتماعی و زیست محیطی را علاوه بر هزینه های اقتصادی، از تبعات طرح انتقال آب دانست و اضافه كرد: نتایج اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی هم برای منطقه انتقال دهنده آب و هم دریافت كننده بسیار سنگین و روشی ناپایدار است كه در بلندمدت نه تنها كمكی به مقصد نخواهد كرد بلكه اوضاع آب به مراتب پیچیده تر می گردد.
عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران اضافه كرد: معمولا پروژه ها با عنوان سرمایه گذار خصوصی وارد فاز عملیاتی آن می گردد كه در واقع بعد از گذشت مدتی از آغاز پروژه، بار مالی آن به دوش دولت خواهد افتاد و در آینده ای نه چندان دور هزینه ها در ردیف اعتباری دولت دیده شده و از خزانه، خارج و مطمئنا مردم متحمل این دفعه مالی می شوند.
شارع پور، رشد لجام گسیخته دریافت كننده انتقال آب را از دیگر تبعات این انتقال دانست و اظهار داشت: انتقال آب سبب صدمه فراوان در بخش كشاورزی، رشد جمعیت، توسعه شهری و اقتصاد منطقه دریافت كننده می گردد و سبب پیشگیری از توسعه درون زا خواهد شد.
شارع پور با بیان این كه تجربه در دنیا ثابت كرد كه این نوع طرح ها در كشورهای درحال توسعه كه شرایط سازمانی و نهادی برای اجرا و مدیریت انتقال آب را به صورت كامل ندارند، می تواند بستری برای فسادهای مالی تولید كند، خاطرنشان كرد: قبل از طرح های انتقال آب باید به راهكارهای مربوط به مدیریت تقاضا اندیشید. باید به دنبال چاره ای كه مستلزم هزینه مالی و نتایج اجتناب ناپذیر زیست محیطی نباشد، باشیم.
شارع پور با بیان این كه بر مبنای اطلاع دقیق صورت گرفته در سمنان با وجود كمبود آب هنوز هدر رفت های بسیاری در آب وجود دارد، اظهار نمود: در خیلی از كشورها بیشتر از 15 مرتبه بازچرخانی آب انجام می شود، بنابراین برای پیشگیری از هدر رفت آب می توان بازیافت آن و به حداقل رساندن استفاده از آب را پیشنهاد داد.
عضو هیات علمی دانشگاه مازندران بیان كرد: در قسمت های مدیریت اراضی، سیاست كاهش مهاجرپذیری و توسعه صنعتی كه هر كدام در مبحث جداگانه تاثیر به سزایی در جلوگیری و كاهش مصرف آب دارد هیچ توجه و اقدامی صورت نگرفته و به جای توجه به مسائل و راهكارهای ساده به گزینه پر هزینه انتقال آب روی آورده شده است.
وی خاطرنشان كرد: ابتدا باید روش های مدیریت تقاضای آب را بررسی كرد و در صورت عدم جوابدهی، می توان راهكارهای مربوط به مدیریت عرضه آب مانند آب مجازی و مدیریت آب باران، احیای ساختارهای سنتی مدیریت مانند قنات ها را انجام داد، در نهایت اگر باز هم این استان گرفتار چالش آبی بود از انتقال آب آن هم از یك مبدا مناسب تر بهره گیری شود.



1397/09/21
21:02:38
5.0 / 5
4691
تگهای خبر: كشاورزی , مازندران
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
شمال برگ shomalbarg